Wyłącznym celem Fundacji jest:

• kształtowanie warunków wszechstronnego rozwoju dzieci i młodzieży, przygotowywanie ich do życia w społeczeństwie oraz promocja i obrona ich praw,
  • pomoc dzieciom poszkodowanym przez los - ze szczególnym uwzględnieniem dzieci niepełnosprawnych, poszkodowanych w wypadkach, pochodzących z ubogich lub dysfunkcyjnych rodzin, przebywających w placówkach opiekuńczo- wychowawczych oraz dzieciom nad którymi sprawowane są różnorodne formy rodzinnej opieki zastępczej, w zakresie:
    • wyrównywania szans życiowych,
    • działalności charytatywnej na ich rzecz,
    • ochrony i promocji zdrowia,
    • nauki, edukacji, oświaty i wychowania,
    • krajoznawstwa oraz wypoczynku,
    • kultury, sztuki i tradycji,
    • upowszechniania kultury i sportu.

Fundacja realizuje swój cel poprzez:

• inspirowanie, wspieranie i podejmowanie inicjatyw zmierzających do realizacji celów Fundacji,
  • udzielanie pomocy rodzicom, opiekunom i wolontariuszom w realizacji zadań opiekuńczych i wychowawczych wobec dzieci i młodzieży,
  • współpracę z organami administracji państwowej i samorządowej, placówkami edukacyjnymi, opiekuńczymi, wychowawczymi i zdrowotnymi, komitetami rodzicielskimi, zakładami pracy, związkami zawodowymi, organizacjami społecznymi i spółdzielczymi, Kościołami, a także środkami masowego przekazu,
  • współdziałanie z właściwymi organami w zakresie przestrzegania praw dzieci oraz prawidłowości funkcjonowania placówek i służb dla dzieci i młodzieży,
  • organizowanie, prowadzenie i wspieranie całodobowej opieki wychowawczej dla dzieci,
  • organizowanie, prowadzenie i wspieranie placówek wsparcia dziennego, placówek opiekuńczo-wychowawczych, adaptacyjno- rehabilitacyjnych i terapeutycznych oraz innych form takiej działalności jak świetlice środowiskowe, psychoterapeutyczne, socjoterapeutyczne, ogniska wychowawcze, dziecięcy telefon zaufania,
  • organizowanie, prowadzenie działalności kulturalnej oraz wspieranie domów ośrodków kultury,
  • organizowanie i finansowanie stypendiów dla dzieci i młodzieży,
  • prowadzenia działalności edukacyjno-informacyjnej związanej z działalnością Fundacji,
  • prowadzenie działalności wydawniczej i poligraficznej związanej z działalnością Fundacji,
  • organizowanie szkoleń, seminariów, konferencji i innych podobnych form związanych z działalnością Fundacji,
  • organizowanie i wspieranie imprez dla dzieci i na rzecz dzieci,
  • organizowanie, prowadzenie i wspieranie różnorodnych form wypoczynku, rehabilitacji i terapii dzieci,
  • organizowanie i wspieranie działań mających na celu profilaktykę i promocję zdrowia,
  • działalność związana z poprawą kondycji fizycznej,
  • organizowanie imprez sportowych,
  • organizowanie i wspieranie stołówek i kuchni dla dzieci,
  • podejmowanie działań mających na celu dofinansowanie z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej oraz innych źródeł finansowania,
  • organizowanie wystaw związanych z działalnością Fundacji.