W 2005 roku Fundacja rozpoczęła akcję „Polscy Artyści Plastycy-Dzieciom” .

CELE AKCJI:

Celem akcji jest pozyskanie środków finansowych na dokończenie remontu powstającego w Świdnicy /od 2003 roku noszącej miano Stolicy Dziecięcych Marzeń/ Europejskiego Centrum Przyjaźni Dziecięcej, zwanego powszechnie Domem SERCA – miejsca spotkań i terapii dla dzieci i młodzieży z najuboższych rodzin. W ośrodku planowane jest uruchomienie jadłodajni dla ponad 200 dzieci, pracowni zajęć twórczych, rehabilitacyjnych i socjoterapeutycznych.

PATRONI AKCJI

Honorowy patronat nad akcją „Polscy Artyści Plastycy – Dzieciom” w 2006 roku objęli:, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP Pan Michał Kazimierz Ujazdowski, Konsul Generalny RP w Nowym Jorku Pan Krzysztof W. Kasprzyk, Biskup Świdnicki ks. prof. Ignacy Dec, Rzecznik Praw Dziecka RP Pan Paweł Jaros, Rzecznik Praw Obywatelskich RP Pan prof. Andrzej Zoll, Prezydent Polskiej Fundacji Kulturalnej w Clark NJ – Chester Lobrow, Marszalek Województwa Dolnośląskiego Pan Paweł Wróblewski oraz Międzynarodowa Kapituła Orderu Uśmiechu, zaś patronat medialny TV POLONIA, ONET PL, Polskie Radio Wrocław S.A i Gazeta Wrocławska-Słowo Polskie.

ZAŁOŻENIA AKCJI:

Na apel Fundacji SERCE najwybitniejsi polscy artyści plastycy przekazali swoje dzieła do zlicytowania w ramach aukcji w Nowym Jorku, z czego cały dochód ma wesprzeć budowę Domu Serca w Świdnicy.

Fundacja wydała katalog akcji i prowadzi jej promocję poprzez swoich patronów medialnych.

Wielka aukcja odbyła się 5 lutego 2006 roku na terenie Konsulatu Generalnego RP w Nowym Jorku. Poprowadzili ją Kawalerowie Orderu Uśmiechu – Andrzej Starmach z Krakowa i Marek Michalak ze Świdnicy, zaś gościem specjalnym imprezy była Anna Dymna – także Kawaler Orderu Uśmiechu.

ARTYŚCI, KTÓRZY PRZEKAZALI SWOJE PRACE:

Swoje prace – obrazy olejne, pastele, akwarele, grafiki, gobeliny, rzeźby przekazało wielu niezwykle wybitnych polskich artystów plastyków, m.in.

A

prof. Magdalena Abakanowicz, Jagoda Adamus, Sylwester Ambroziak, Andrzej Andrzejewski, Włodzimierz Andrzejewski,

B

Wanda Badowska- Twarowska, Karol Badyna, prof. Stanisław Baj, Ewa Bajek, Alojzy Balcerzak, Jan A. Bator, Hanna Bakuła, Adam Bojara, Bartłomiej Belniak, Beata Biniek, Włodzimierz Bludnik, Liliana Bortnowska- Ziemka, Elżbieta Bors, Zofia Broniek, Anna Buczkowska, Małgorzata Bundzewicz, Ewa Bystrowska,