SERDUSZKA nazywany "świdnickie SERDUSZKA" to reprezentacyjny zespół Międzynarodowej Kapituły Orderu Uśmiechu z/s w Warszawie i Fundacji SERCE – Europejskie Centrum Przyjaźni Dziecięcej z/s w Świdnicy.

HISTORIA

SERDUSZKA są terapeutycznym zespołem dziecięco-młodzieżowym, powstałym 10 września 1993 r. w Centrum Przyjaźni Dziecięcej w Świdnicy. Wtedy to 22-letni działacz społeczny i zarazem prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Dzieci Chorych "SERCE" Marek Michalak rozpoczął zajęcia artystyczne z 15-osobową gromadką dzieci, które 23 października 1993 roku zakończyły się nagrodą GRAND PRIX na II Festiwalu Piosenki Turystycznej w Świdnicy.

Dzieci dobierane są na zasadzie dobrych chęci i wytrwałości. Tutaj śpiewać i tańczyć może każdy. Nie jest to jednak zespół profesjonalny i nie aspiruje do tego miana. Dzieci poprzez swój śpiew i taniec chcą się dobrze bawić i nieść radość innym. . I pewnie nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie konkretne sukcesy Zespołu, m.in. nagrane 3 płyt CD, 6 teledysków dla TVP, liczne udziały w programach telewizyjnych w Polsce i zagranicą, występy na największych scenach i w prestiżowych obiektach /Sala Kongresowa PKiN w Warszawie, Wawel w Krakowie, Willa Decjusza w Krakowie, Teatr Polski we Wrocławiu, Operetka Wrocławska, Teatr Narodowy w Warszawie, Świdnica -Sala Mozaikowa w Europejskim Centrum Przyjaźni Dziecięcej koncert dla Króla Szwecji Karola XVI Gustawa i Królowej Sylwii/ oraz z najlepszymi polskimi artystami /m.in. Ryszard Rynkowski, Janusz Wojdak z zespołem Wawele, Majka Jeżowska, Anna Dymna, Alina Janowska, Eleni, Bogdan Trojanek i Zespół TERNE ROMA, Zespół ARKA NOEGO, itp.

SERDUSZKA otrzymały miano Zespołu Reprezentacyjnego Międzynarodowej Kapituły Orderu Uśmiechu, stąd są częstymi gośćmi uroczystości nadawania tego najsłoneczniejszego z odznaczeń – Orderu Uśmiechu.

W latach 1993-2005 roku SERDUSZKA funkcjonowały przy Stowarzyszeniu Przyjaciół Dzieci Chorych "SERCE" z/s w Świdnicy i tworzyły go dzieci ze Świdnicy. W 2005 roku zespół przejęła Fundacja SERCE – Europejskie Centrum Przyjaźni Dziecięcej z/s w Świdnicy i w skład zespołu dołączyły dzieci z Żarowa.

Zespół tworzy ok. 30-osobowa grupa dzieci młodzieży z Centrum Przyjaźni Dziecięcej ze Świdnicy i Żarowa.

Najwięcej piosenek dla SERDUSZEK napisali: Marek Michalak, Anna Richter i Anna Bernat. Opiekunami muzycznymi zespołu byli Marek Banaszczyk i Dariusz Banaszczyk obecnie zespół wokalnie prowadzi Jerzy Maliszewski, stały patronat muzyczny pełni Barbara Kolago. Choreografami zespołu byli Maria i Wojciech Skiślewiczowie oraz Anna Trzeciak.

Honorowy patronat nad zespołem sprawuje Międzynarodowa Kapituła Orderu Uśmiechu.

Od 2005 roku sponsorem strategicznym zespołu jest Firma FRANC -TEXTIL z Żarowa, której właścicielem jest Kawaler Orderu Uśmiechu Jerzy Franckiewicz.

SUKCESY

Obok udziału w wielu lokalnych imprezach /szczególnie o charakterze dobroczynnym/ SERDUSZKA dawały koncerty w wielu polskich miastach, otwierały Rodzinny Park Rozrywki RABKOLAND w Rabce, tańczyły i śpiewały dla dzieci w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i Kliniki Hematologii Dziecięcej we Wrocławiu, brały udział w wielu audycjach radiowych i programach telewizyjnych, występowały z największymi gwiazdami polskiej sceny rozrywkowej.

SERDUSZKA nagrały 6 teledysków emitowanych w TVP.

SERDUSZKA były główną atrakcją artystyczną podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej w Krakowie z okazji 10-lecia uchwalenia Konwencji o Prawach Dziecka, gdzie dały koncert na Wawelu; otwierały Wielką Galę VICTORIA 2000 w Operetce Wrocławskiej i VICTORIA 2001 w Polskim Radiu; w 2003 roku występowały obok największych gwiazd – Kawalerów Orderu Uśmiechu w Sali Kongresowej PK i N w Warszawie z okazji 35-lecia Orderu Uśmiechu; w 2006 roku brały udział w Wielkiej Paradzie Folkloru w ramach OKTOBERFESTU w Monachium; w 2008 roku biorąc udział w polsko-amerykańskim projekcie "POLISH DREAMS" występowały w Belwederze przed prezydentową Marią Kaczyńską i żonami ambasadorów akredytowanych w Polsce oraz na Letniej Gali BCC.

Rozgłos zespołowi przyniosła piosenka "Order od dzieci" /sł. Marek Michalak, muz. Marek Banaszczyk/, stanowiąca tło do wielu programów telewizyjnych, m.in. w 2003 roku w programie o Orderze Uśmiechu, w 2007 roku w filmie o Irenie Sendlerowej.

Wyjazdy zagraniczne – Litwa, Niemcy, Ukraina, Wielka Brytania.

WAŻNIEJSZE NAGRODY

Nagroda Humanitarna VICTORIA /dwukrotnie – rok 2000 i 2001/ za "olbrzymi wkład artystyczny w ratowanie zdrowia i życia dzieciom"

GRAND PRIX Ogólnopolskiego Festiwalu Małych Form dla Dzieci i Młodzieży "Bagatelka" 2001 /w nagrodę zespół pojechał na 14-dniowe tourne do Odessy na Ukrainie

Honorowy Tytuł "Odkrycie Humanitarne X- lecia"